Totaal aantal pageviews

vrijdag 19 oktober 2018

Elshout, Paul (1949 – 2018 )




1976  Slotbossetoren Oosterhout


1976 Weiland met zicht op de St.Jan in Oosterhout



















Paul Elshout (Someren 1949 – Oosterhout 7 september 2018 ) was dichter, beeldhouwer, kunstschilder en graficus. Opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. 

Het Haags Kunsthuis schrijft:
"Met zijn diepe Brabantse wortels wekt het geen verbazing dat veel van zijn kunstwerken in die provincie te vinden zijn. Zoals bijvoorbeeld de sculpturen die in zijn woonplaats te bewonderen zijn of het monument ‘Bevrijding’ dat in Geertruidenberg staat en in 1984 onthuld werd door prins Bernhard. Het beeld wil herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Een recent werk genaamd ‘Kloostermuur’ werd in 2011 opgeleverd en bestaat uit een betonnen kunstwerk in een 185 meter lange gerestaureerde kloostermuur in Oosterhout. Van de hand van Elshout is ook het beeldje dat provinciegenoot Frans Bauer ontving bij diens verkiezing tot Brabander van het jaar 2003.
Ook buiten Brabant is werk van Elshout te vinden, niet zelden gemaakt in opdracht van het bedrijfsleven. Zo vierde het afvalverwerkingsbedrijf COVRA bij Vlissingen haar dertigjarig bestaan in 2012 met de onthulling van een kunstwerk bestaande uit 7 schilderijen gemaakt door Elshout. In de ontvangsthal van Ahoy in Rotterdam vinden we de beeldengroep ‘Vrij’ en voor het Shellgebouw in Rotterdam prijkt het beeld ‘Prometheus’. Hoewel dergelijke beelden voor de gemiddelde particuliere verzamelaar onbereikbaar zijn, kunnen we ons wel laven aan andere kunst van Paul Elshout. Schilderijen en zeefdrukken van de kunstenaar zijn volop in omloop. Het laatste nieuws over Elshout is dat hij zich ook met poëzie bezig is gaan houden. In 2013 zag zijn dichtbundel ‘Brieven aan de leegte’ het licht. Het door de dichter zelf (samen met Kees Kanters) ontworpen omslag is een grafisch kunstwerk van formaat. Paul Elshout was een veelzijdig kunstenaar, die het waard is verzameld te worden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten